Het dak van uw huis heeft de belangrijke functie het huis tegen weersinvloeden te beschermen. Maar ook de onderdelen van het dak hebben natuurlijk niet het eeuwige leven. Na verloop van tijd moet dakbedekking zoals riet of dakpannen vervangen worden. Maar ook andere onderdelen van het dak krijgen na een aantal jaar te maken met slijtage of andere problemen. Een goed voorbeeld van een probleem dat onderdelen van het dak aan kan tasten is houtrot. Zoals de naam al aangeeft is dit het rotten van houten elementen van het dak. Doordat er volop hout aanwezig is in bijvoorbeeld de boeiboorden en het dakbeschot is dit een relevant probleem dat bij veel daken wordt ontdekt. Hieronder gaan we in op de kenmerken en oorzaken die houtrot kan hebben.

Dak problemen vakantiewoning

Er zijn een hoop problemen die de kwaliteit van je dak aan kunnen tasten. Problemen met het dak moeten opgelost worden, omdat ze anders het comfort van uw woning ernstig kunnen bedreigen. Het meest bekende probleem met het dak is natuurlijk lekkage van het dak of een dakgoot. Lekkage kan vele verschillende oorzaken hebben. Één van die problemen die voor lekkage kan zorgen is houtrot. Houtrot is een schimmel die in het hout gaat groeien wanneer het hout lange tijd vochtig is. Voor de groei van houtrot is een vochtpercentage van het hout van meer dan 20 procent nodig. Ook moet er voldoende zuurstof bij het hout komen en de temperatuur moet minimaal 18 graden zijn. Wanneer deze voorwaarden samenkomen zal de schimmel gaan groeien. Het hout zal door de houtrot donker verkleuren en zacht worden. Bovendien zal de verf die over het hout zit vervormen. Uiteindelijk kan houtrot ertoe leiden dat het aangetaste gedeelte van het hout uit zal vallen. De belangrijke vraag bij houtrot is natuurlijk hoe het te herstellen is.

Dakrenoveren

De kwaliteit van uw dak is een belangrijk aspect voor de waarde en het comfort van uw woning. Zonder een dak van goede kwaliteit zou de invloed van het weer immers binnen te merken zijn. Het is daarom van groot belang dat u uw dak goed onderhoud bijvoorbeeld door het regelmatig te laten controleren en schoonmaken. Wanneer er problemen zijn met het dak zullen die op die manier vroegtijdig worden opgemerkt. Hierdoor kunnen grotere problemen worden voorkomen. Wanneer er toch problemen zoals lekkage optreden zijn de mogelijkheden repareren of renoveren. Een reparatie is het plaatselijk verhelpen van het probleem. Bij een renovatie wordt het volledige dak vervangen, u kunt dan ook kiezen voor een ander soort dakbedekking dan er lag. Het belangrijkste aspect bij een renovatie van het dak is natuurlijk het plaatsen van de nieuwe dakbedekking.

Zonnepanelen op het dak

Wanneer je zonnepanelen aanschaffen wilt dan zijn er een aantal zaken van belang. In dit artikel bespreken we deze verschillende mogelijkheden graag met je. Je weet dan precies waar je op moet letten, voordat je aan de slag gaat met het kopen van de zonnepanelen. Lees verder op Zonne-energieGids.be

Het aanschaffen van zonnepanelen in een paar stappen

Graag nemen we de verschillende stappen met je door om de zonnepanelen te gaan kopen. Het begint allemaal met het kijken of er überhaupt wel zonnepanelen op je dak kunnen komen. Is je dak wel geschikt? Zijn er voldoende lichturen of niet? Staat het dak op de goede kant gericht? Is het dak groot genoeg? Als dit allemaal goed is dan kun je naar de volgende stap.

Hier ga je kijken welke verschillende soorten zonnepanelen er zijn en ook welke kosten deze met zich meebrengen. Het is dan mogelijk om te kijken welke van de verschillende zonnepanelen je het beste kunt gaan kiezen. Hierdoor krijg je een overzicht in de financiën van de aanschaf van zonnepanelen. Ook kan de adviseur voor je gaan berekenen wat de opbrengst van de zonnepanelen is en je besparing.